Pentru nestiutori, lipsa soarelui direct poate parea o dificultate atunci cand se doreste amenajarea unor parti din curte sau gradina. Vestea buna este ca, exista un numar insemnat de plante perene de umbra. Printre acestea se numara si vinca minor, cunoscuta in popor ca saschiul.
Unde si cum creste vinca minor?
Se incadreaza frumos pe marginea unei borduri putin inalte, pe care o imbraca cu lastarii ei curgatori. Sau, poate sa acopere solul ramas liber printre speciile de plante mai inalte din rondurile de flori. Ori, daca aveti in gradina o portiune care nu se bucura deloc de razele soarelui, acolo unde doar plante perene de umbra ar avea sanse (poate sub un copac foarte des), vinca minor este solutia ideala pentru acoperirea solului.
Aceasta tufa scunda se intinde cu repeziciune si isi pastreaza verdele frunzelor pe perioada iernii, daca temperaturile nu coboara sub -30°C. Primavara ne bucura privirea cu floricele sale, cu un diametru de cca 2 cm, albe, lila sau violet, presarate ici-colo pe tufe. Atentie! Are tendinta de a se extinde necontrolat, facand parte din categoria speciilor invazive, la fel ca iedera. Din acest motiv, e indicat sa-i limitam atent dezvoltarea.
Vinca minor este o alta planta nepretentioasa. Se adapteaza pe orice tip de sol, de la cele nisipoase la cele lutoase, cu conditia existentei unui bun drenaj. Exceptie fac solurile foarte compactate, care nu sunt propice. Este destul de rezistenta la boli, cel mai mare pericol pentru ea reprezentandu-l afidele.
Cum se face inmultirea tufelor de vinca minor?
Spuneam ca se intinde foarte usor. Practic, vinca minor se inmulteste de la sine prin marcotaj terestru: daca un lastar atinge pamantul, are tendinta de a dezvolta radacini la noduri. Plantele noi, astfel formate, pot fi separate de planta mama si apoi mutate. Daca se doreste, se poate forta marcotarea, prin acoperirea lastarilor cu un strat subtire de pamant pentru a stimula formarea radacinilor.
O alta modalitate de inmultire este butasirea. Ramuri de 5-7 cm sunt recoltate, apoi curatate de frunze lasand 2-3 perechi in varf. Dupa care, sunt puse direct in compost sau in apa, pentru inradacinare. Transplantarea noilor plante la loc definitiv, se face primavara devreme sau toamna tarziu, in conditiile in care solul nu este inghetat.
De curand, am aflat ca vinca minor are si proprietati medicinale, avand efecte tonice, vasodilatatoare sau cicatrizante . Desigur, pentru consum e necesar sa fie preparata prin procese specifice.
Deci, daca e sa alegem dintre plante perene de umbra, pe aceasta merita s-o avem in curte!
No Comments