Cu ani buni in urma, am primit o superba urzicuta de gradina in ghiveci, cu frunze in nuante de verde, rosu si galben. Nu stiam pe atunci ca aceasta planta, cu o denumire oarecum neprietenoasa, poate imbogati atat aspectul gradinii prin frunzele sale frumos colorate, ca de catifea. Am aflat acest lucru odata cu amenajarea primului rond de flori pozitionat la umbra, loc pe care il prefera pe perioada verii.
Sfaturi de ingrijire pentru urzicuta de gradina (coleus)
Cu timpul, m-am atasat de aceasta planta. Imi place mult, in primul rand, pentru ca se ingrijeste usor. Apoi, prin faptul ca intra in categoria plantelor decorative prin frunze, completeaza frumos orice aranjament cu flori anuale. O prefer atat de mult, incat vara trecuta aflandu-ma intr-un loc unde am vazut un exemplar deodebit de coleus, am facut tot posibilul sa plec cu doi butasi pe care i-am pus la inradacinat.:)
Pentru a obtine aspectul de tufa bogata e necesar ca, periodic, sa taiem varfurile ramurilor. Tulpina se taie imediat deasupra unei perechi de frunze (vezi foto). Urzicuta face inflorescente cu flori marunte albastre, rosii sau albe, ca niste ciorchine lunguiete in varful ramurilor. E indicat ca acestea sa fie retezate, pentru a favoriza dezvoltarea mai bogata a frunzisului.
Conditii ideale de dezvoltare
Urzicuta de gradina e perena, dar foarte sensibila la frig. Daca este plantata pe straturi, de indata ce temperaturile se apropie de pragul inghetului, incepe sa isi piarda frunzele, iar tulpina se coloreaza in maro. De altfel, si daca o cultivam in interior este bine sa o pastram in incaperi in care temperatura nu scade sub 15°C.
Cultivata in gradina, urzicuta prefera locurile umbrite sau cele aflate in semiumbra. Daca este plasata la soare si umiditatea solului nu este mentinuta constant, planta isi va pierde frunzele. In interior, prefera locurile luminoase, dar nu in soare direct. Solul e necesar sa fie mentinut umed, fara ca apa sa musteasca. Pentru un mai bun drenaj, putem adauga nisip in pamantul din ghiveci, si chiar pe rondul din gradina. Un semn ca planta nu are suficienta apa si sufera, este atunci cand frunzele devin moi si se lasa.
Metode de inmultire
Insamantarea este una dintre variantele de obtinere de noi plante. Aceasta se face ideal in lunile ianuarie-februarie, cand se pun semintele in compost amestecat cu putin nisip la o adancime de cca 2 cm. Pentru ca plantele sa rasara e necesar sa mentinem solul umed si o temperatura de 21°C.
O alta varianta este inmultirea prin butasi. Spre sfarsitul verii (dar si mai devreme) se recolteaza ramuri de 5-7 cm, care pun in compost. Eventual se pot trata cu un stimulator de inradacinare. Sau, mai simplu, se pot pune direct in apa. Cu aceasta varianta, am reusit sa prasesc cateva exemplare pentru a le planta in gradina in anul urmator.
Planul pentru anul acesta e sa achizitionez cateva exemplare de urzicuta de gradina cu un colorit spectaculos (eventual o combinatie de aramiu cu violet) pe care sa le inmultesc. Apoi le voi planta in gradina pe langa exemplarele, mai obisnuite, pe care le am deja.
No Comments