În zilele noastre se acordă o atenție din ce în ce mai mare ecologiei. Nu e de mirare, dacă e să luăm în considerare mulțimea de semnale de alarmă trase de către specialiști în privința încălzirii globale datorată poluării, dar și a epuizării resurselor naturale de pe glob. Nu-mi rămâne de făcut decât să încerc, la scară mică, să reduc aceste efecte, găsind întrebuințări unor deșeuri care rezultă din consumul casnic. În plus nu-mi place risipa, trăsătură rezultată din modul în care am fost educată. Prin urmare am folosit deșeuri atunci când am organizat grădina și când am pus la punct modalități de extindere a spațiului de cultivare. Sau am folosit pe post de ghivece cutii și recipiente din plastic. Și am folosit tuburi din carton pentru însămânțarea răsadurilor.
Ghivecele „eco” din carton sunt biodegradabile. Pot fi îngropate atunci când plantăm răsadul la locul definitiv, iar cu timpul se vor descompune. În plus, pământul nu se va desprinde de rădăcini și probabilitatea ca răsadurile să se prindă, va crește.
Confecționarea ghivecelor „eco” utilizând tuburi din carton
Avem nevoie de tuburi din carton rămase de la hârtia igienică și o foarfecă. În cazul în care dorim să fim foarte exacți, putem folosi o riglă și un creion. Eu le tai „la ochi”, nu țin să fie perfecte, pentru a câștiga timp.
Îndoi tubul din carton pe lungime și-l tai pe mijloc. Astfel obțin 2 tuburi mai scurte de dimensiuni aproximativ egale. Dacă dorim un ghiveci mai mare, putem sări peste acest pas.
Iau unul dintre tuburile astfel obținute și voi face 4 mici tăieturi de cca 1 cm adâncime, la unul dintre capete. E important ca aceste tăieturi să fie perpendiculare pe margine și la distanțe egale una de cealaltă. (Mai exact, circumferința tubului de carton împărțită la patru.)
Am obținut 4 „urechi” egale pe care urmează să le îndoim spre interiorul tubului.
Vom proceda cu cele 4 clapete, ca și în cazul capacelor unei cutii de carton pe care o închidem provizoriu. Îndoim pe rând spre interior capacele: primul, al doilea al treilea, și colțul celui de-al patrulea îl strecurăm sub colțul primului îndoit.
Și… micul ghiveci este gata ;).
În zilele următoare, intenționez să vă arăt la ce voi folosi micile ghivece. Stați pe aproape!
mirela
1 octombrie 2018 at 21:42Interesant si util!
Ana
2 octombrie 2018 at 19:43Merci, Mirela!:) Sunt lucruri ce pot părea caraghioase, dar sunt de mare folos. Ai făcut ghivece din astea până acum?
Mirela Cirnu
17 martie 2019 at 6:19Nu,dar la anu fac si eu…Acum am avut ceva puse la pastrare din hartie…(adica, gata confectionate)
Ana
18 martie 2019 at 10:12Spor, Mirela! Toate rasadurile de legume le-am pus in tuburi de carton. Fac asta de vreo doi ani.