Ce-ar fi de facut intr-o dimineata ploioasa de primavara? E un moment potrivit pentru transplantarea de rasaduri de legume si flori. Le vom pune in ghivece mai mari sau, daca vremea o permite, direct in gradina la loc definitiv. De regula, transferul rasadurilor devine necesar odata cu dezvoltarea completa a celei de-a doua perechi de frunze.
Ce se intampla daca nu vom transfera rasadurile?
Am semanat semintele in recipiente mici, in alveole sau grupat in vase mai mari. Din totalul semintelor, au rasarit doar o parte, iar unele plante n-au rezistat din diverse motive. Unele, e posibil sa fi capatat o tenta galbuie a frunzelor, din cauza cantitatii insuficiente de nutrienti. Sau, tulpina s-a alungit prea tare in special din cauza lipsei de lumina, datorata uneori faptului ca plantele sunt prea dese.
Daca lucrurile stau astfel, e cazul sa actionam repede si sa le transferam in recipiente mai mari pentru a le rari si a le pune la dispozitie o cantitate mai mare de pamant din care sa se hraneasca. In caz contrar plantele se pot imbolnavi sau tulpina, prea slaba pentru a sustine frunzele, se va rupe.
Pasii de urmat atunci cand facem transferul de rasaduri de legume sau flori
- Pregatim ghivecele, le umplem cu pamant reavan, circa 2/3, si-l tasam usor. Foarte usor.
- Daca am semanat in recipiente din hartie biodegradabile obtinute prin tehnica origami sau din role de hartie igienica, lucrurile sunt simple. Fiecare cutiuta in parte va fi plasata peste pamantul din ghiveci. Vom completa sau vom indeparta pamant din ghiveci, urmarind ca prima frunza de jos a rasadului sa fie imediat deasupra buzei ghiveciului.
- Daca am ales sa facem semanatul pentru rasaduri de legume sau flori, grupat in vase mari, treaba e mai migaloasa. Vom lua fiecare rasad in parte, folosind o lingurita pe care o vom introduce sub radacina rasadului. Ne straduim sa antrenam o cantitate cat mai mare de pamant, fiind atenti sa nu deranjam radacinile. Dar, mai intai ajustam cantitatea de pamant din ghiveci, asa cum am descris mai sus.
- Apoi, adaugam putin cate putin pamant pe margini si tasam usor, avand grija ca sa nu rupem tulpina. Vom umple, astfel, ghiveciul pana la marginea de sus.
- Adaugam apa cu grija, tot pe margini fiind atenti sa nu turtim rasadurile cand acestea sunt fragile. Apoi, ideal ar fi, sa udam rasadurile de jos in sus, adaugand apa in tavita.
De acum, cu grija si putin noroc, o buna parte din rasaduri, fie de legume sau flori, vor supravietui operatiunii si se vor dezvolta intr-un ritm mult mai alert.
Gradinariti cu drag si spor!
No Comments