Acum câteva săptămâni am confecționat niște suporți pentru jardiniere. Pe lângă grădinărit, îmi place mult să meșteresc. Cred că mi se trage de la tatăl meu care avea ceva experiență ca tâmplar, și care la rândul lui învățase meserie de la bunicul. În copilărie mă bucuram să-l asist pe tata la meșterit. Să îi dau sculele de care avea nevoie și, uneori, îmi dădea voie să bat câte un cui cu ciocanul.
Între timp m-am transformat în „cucoana” din reclama unui mare magazin de bricolaj, poate o știți, cea în care doamna asta își toaletează trandafirii cu drujba. În tot acest timp i se poate citi satisfacția pe față. Cam asta simt și eu când folosesc mașina de tăiat lemn. Magazinul despre care vă vorbeam este preferatul meu. E aproape de casa noastră, așa că i-am trecut pragul de multe ori în vremea când decoram casa. Tot în vremea aceea am găsit acolo niște jardiniere micuțe, viu colorate, roz și mov. Mi-au plăcut mult. În plus am două fete, ale căror culori preferate, ghiciți, care erau? Deci, am cumpărat jardinierele.
Îmi plac ghivecele în care sunt combinate mai multe plante. Mi-am încercat și eu norocul și am plantat în aceste jardiniere un amestec de flori: petunia, lobelia, crăiță, urzicuță. N-au ieșit chiar rău, și sunt cu atât mai mulțumită cu cât, deși înfloresc mai târziu decât cele vândute de florari, toate plantele sunt semănate și îngrijite de mine.
M-am gândit să așez jardinierele suspendate pe gărdulețul ce împrejmuiește terasa. Anul trecut, am făcut niște agățători din sfoară de cânepă (vezi: https://makeit-loveit.com/how-make-simple-rope-plant-hanger). Doar că, n-am fost mulțumită pentru că nu lăsau plantele să se reverse în voie.
Cum am făcut suporții pentru jardiniere?
Prin urmare, am decis să fac niște suporți pentru jardiniere din lemn în ton cu culoarea lemnului terasei. Iată care sunt pașii pe care i-am urmat:
- Am tăiat câte o bucată de lemn pentru fiecare jardinieră în parte (din nou, folosind un rest de scândură rămasă de la lucrările din anii anteriori). Lungimea bucății de scândură este cu 2 cm mai mare decât lungimea jardinierei. Lățimea, de asemenea, mai mare cu 2-3 cm.
- Am șlefuit bucățile de lemn și le-am curățat bine de praf. După care, le-am tratat contra mucegaiului și le-am dat cu baiț.
![Bucățile de lemn pentru suporții de jardiniere sunt tratate contra mucegaiului](https://piticdegradina.ro/wp-content/uploads/2018/06/IMG_20180524_143656-e1529261070926-1024x805.jpg)
- După ce s-au uscat bine, am fixat lanț decorativ, în fiecare dintre colțuri, pe lateralele bucăților de scândură, folosind holțșuruburi .
![În lateralul suporților pentru jardiniere sunt prinse cu suruburi bucăți de lanț decorativ](https://piticdegradina.ro/wp-content/uploads/2018/06/IMG_20180617_201127-1024x768.jpg)
- Pe gărdulețul terasei am fixat cârlige cu capăt care se înfiletează. Câte două pentru fiecare jardinieră, cu o distanță între ele egală cu lungimea bucății de scândură.
![Cârlig cu capăt filetant fixat în scândură, prin care sunt trecute capetele lanțurilor decorative ce sunțin suporții de jardiniere](https://piticdegradina.ro/wp-content/uploads/2018/06/IMG_20180617_201347-1024x768.jpg)
- Am agățat capetele superioare ale bucăților de lanț, câte două, în cârligele înfipte în gărduleț.
În final, nu mi-a mai rămas decît să așez jardinierele pe suporți și să mă bucur de priveliște.
Vezi și: Câteva metode de eliminare a dăunătorilor din grădină.
No Comments