Sistem ecologic cu auto-udare pentru rasaduri de rosii

Sistem ecologic cu auto-udare pentru rasaduri de rosii

Pentru ca a inceput febra semanatului, mi-am propus sa va prezint “arma mea secreta” pentru obtinerea de rasaduri de rosii, 100% din materiale reciclabile cu “sistem” de auto-udare. Inca de cand am inceput sa produc in casa rasaduri de legume si flori, m-am tot intrebat: de ce sa cheltui o suma frumusica de bani pe ghivece si alveole pentru semanat, cand pot sa le confectionez din imensa cantitate de sticle si cutiute ce rezulta din consumul casnic? 

Unul dintre lucrurile esentiale pentru a avea rasaduri de rosii reusite este irigarea constanta. Dar, suntem oameni, mai si uitam. Insa plantele n-o sa tina cont de asta, iar daca nu le punem apa la timp, toata munca se poate duce pe apa sambetei. Din fericire, exista solutii care ne ajuta sa uitam de grija udatului. Pentru mine, aceasta modalitate de mentinere a umiditatii solului a fost un mare pas inainte.

De ce prefer sa cultiv rasaduri de rosii in acest tip de ansamblu?

L-am numit ansamblu, deoarece e format din mai multe componente, toate rezultate in urma consumului din gospodarie. Din punctul meu de vedere, acest angrenaj, are cateva avantaje foarte importante. Mai intai, ghivecele sunt din carton, deci pot fi ingropate in pamant odata cu rasadurile fara sa le deranjam radacinile (cu conditia sa desfacem clapetele din partea de jos, la plantare, pentru a permite radacinilor sa se extinda). In al doilea rand, pamantul va fi mentinut umed chiar daca punem apa doar la cateva zile. Si, in fine, contribuim la un mediu mai curat prin faptul ca folosim materiale reciclabile.

Avem nevoie de:

  • 8 role din carton de la hartia igienica,
  • 2 tavite din plastic (in care cumparam carne de pui),
  • o bucata de material din bumbac,
  • o sectiune dintr-o sticla de plastic (cca 2 cm latime).

Pasii de confectionare:

Cu o bucata de metal incalzit (de exemplu, un cui), am facut 8 gauri in una din tavitele din plastic. Daca asezam in picioare cele 8 tuburi din carton in cutie, gaurile se vor afla cu aproximatie pe mijlocul fiecarui cilindru.

Tavite din plastic cu gauri pentru drenaj in care vor fi asezate tuburi din carton pentru a semana rasaduri de rosii

Am decupat si, apoi, am pliat tuburile din carton asa cum am descris aici.

Tuburi din carton decupate si modelate in recipiente ecologice pentru a creste rasaduri de rosii

Din bucata de material, am taiat 8 fasii de cca 8 cm lungime si 1 cm latime.

Fasii textile taiate cu foarfeca

Am luat o fasie de material si am strecurat-o prin una dintre gaurile din tavita si apoi in tubul din carton la capatul unde a fost pliat. Tragem de fasie pana jumatate din ea se va afla in interiorul tubului. Repetam operatiunea pentru urmatoarele.

Modalitatea in care fasia textile trece prin gaura de drenaj si tubul din carton

Asezam sectiunea din sticla de plastic in tavita ramasa intacta, dupa care punem tavita cu tuburile din carton deasupra. Astfel va ramane putina distanta intre cele 2 tavite.

Tavita din plastic cu fasii textile si tuburi din carton in care vor creste rasaduri de rosii. Aceasta va fi asezata peste o alta tavita cu apa

Dupa ce umplem tuburile din carton cu compost si punem semintele, vom adauga apa in tavita de jos avand grija ca toate fasiile textile sa fie imbibate in lichid. Secretul este, de fapt, ca umezeala se transmite si va fi mentinuta in sol prin fasiile din bumbac.

Spor la semanat si sa aveti rasaduri frumoase!

No Comments

Post a Comment