Cum am construit prima minisera din materiale reciclabile

Cum am construit prima minisera din materiale reciclabile

Am facut-o si pe asta. De ceva vreme, strang sticlute din plastic cu intentia de a le transforma intr-o minisera pentru rasaduri. Pare c-am finalizat minisera tarziu, dar trebuie sa va spun ca la noi la Brasov, caldura vine mai greu. Deci, o sa aiba ocazia sa protejeze plantele primavara asta.

Minisera din sticle de plastic asezate pe lada de lemn si titlu articol

Acum, dupa ce am terminat epopeea lazilor pentru cultivarea verticala a capsunilor, a venit vremea sa incep un nou proiect de bricolaj. Acesta, desi simplu si nu foarte amplu, a fost destul de migalos si mare consumator de timp. Desigur, as fi putut sa-l simplific prin inlocuirea PET-urilor cu folie din plastic, dar atunci cum mi-as mai fi hranit latura ecologista a personalitatii?

Am folosit si de data asta doar materiale reciclate, cu exceptia elementelor de feronerie (cuie, suruburi, balamele) si o bucata de folie pentru capac.

Pereti tapetati cu sticle din plastic

Primul pas a fost sa asamblez un cadru din scanduri reciclate, normal.

Doua cadre din lemn dreptunghiulare asezate pe podea

O mica observatie: l-am croit cu intentia ca peretele din spate sa fie mai inalt cu 2-3 cm fata de latura opusa. Astfel, minisera va avea acoperisul usor inclinat si apa de ploaie se va scurge cu usurinta.

Vedere spre peretele exterior al miniserei

Am taiat fundul sticlelor din plastic astfel incat sa intre una in alta si sa formeze… am putea sa-i spunem, un “turn”. Am ales PET-uri cu peretii drepti.

Stive de sticle din plastic asezate in cutie de carton

Cu ramurele de lemn verde (ramase de la cosmetizarea pomilor fructiferi) si cuie U am fixat “turnurile” pe cele 4 laturi exterioare ale cadrului.

Crenguta ce iese din gatul sticlei de plastic fixata cu scoaba pe scandura

La nevoie am taiat din unele PET-uri pentru a ajusta inaltimea “turnurilor” la inaltimea cadrului de lemn. Aici, ar trebui sa fim atenti la ce distante fixam “turnurile”! Atunci cand vor fi puse unul langa altul, acestea e necesar sa formeze un perete. Daca e cazul, putem sa inghesuim PET-urile nitel unul in altul, pentru ca, dupa taierea fundului devin destul de flexibile.

Vedere cu peretele exterior al miniserei pe care sunt fixate peturi

Capacul rabatabil, cu balamale

Acum, sa trecem la acoperis. Chiar langa marginea mai inalta a partii superioare, am fixat o scandura mai lata. Apoi am confectionat cadrul capacului la dimensiune, fixat cu coltare plate. Aici mi-a fost mai la indemana sa folosesc folie, pe care, am prins-o pe cadrul capacului cu un pistol cu capse.

Fixare folie pe minisera cu pistol cu capse

La sfarsit am conectat cu balamale cadrul capacului de scandura mai lata din partea superioara. Si cu asta, basta! Mai ramane sa o pun pe pozitie si sa asez rasadurile inauntru.

Fixare balama cu masina

Am conceput minisera pentru a se potrivi pe lazile construite pe zona betonata din curte. Daca veti vrea sa incercati, puteti s-o concepeti la dimensiunea dorita si s-o folositi oriunde in gradina.

Minisera din sticle de plastic asezate pe lada de lemn

Mult spor!

4 Comments

  • Mirela Cirnu

    6 mai 2019 at 16:05 Răspunde

    Frumos proiect!….si interesant…nu mai zic de util….

  • Ana

    6 mai 2019 at 18:26 Răspunde

    Merci, Mirela! Sunt tare mandra. Chiar util… asa de fain stau rosiile mele la caldurica! Dar totusi sper ca saptamana urmatoare sa le pot pune in pamant. Zilele astea asteptam inca un val de frig.

  • Matei

    17 octombrie 2019 at 15:01 Răspunde

    Felicitari pentru munca depusa!! Mi se pare destul de complicat si cred ca esti tare rabdatoare din fire de ai avut rabdare sa faci aceasta sera.

    • Ana

      31 martie 2020 at 13:17 Răspunde

      Multumesc mult! Mesteritul ma deconecteaza.

Post a Comment