Cateva idei despre lumina artificiala pentru cresterea plantelor

Cateva idei despre lumina artificiala pentru cresterea plantelor

Pe masura ce trece timpul si capeti experienta, creste si tentatia de a incerca lucruri noi. Asa s-a intamplat in cazul meu, cand vine vorba de startul rasadurilor folosind lumina artificiala pentru cresterea plantelor. Daca, la inceputuri, am indraznit doar sa pun in pamant rasaduri cumparate din piata, apoi am incercat (si mi-a iesit, culmea) sa cresc rasaduri din seminte recoltate de mine (vezi: Recoltarea de semințe pentru răsaduri de legume).

Apoi, mi-am pus in gand sa folosesc lumina artificiala pentru cresterea plantelor

Deci, lumina artificiala. De ce? Sa vedem. Daca plantele nu dispun de lumina suficienta corespunzatoare stadiului de dezvoltare in care se afla, vor avea radacini slabe, tulpina subtire, foarte alungita si frunze mici. Cu timpul, exista riscul ca rasadurile sa cada si sa moara.

Dar, de cata lumina artificiala e nevoie?

Deocamdata nu dispun de o sera incalzita, asa cum au gradinarii profesionisti. Pana acum am crescut micile plante in casa, langa cea mai insorita fereastra. Chiar si asa, pentru a se dezvolta armonios, plantele au nevoie de un anume numar de ore de lumina, alternata cu intuneric total.

Prin urmare, in lunile de iarna e necesar sa le asiguram suplimentar cateva ore de lumina artificiala. Ca exemplu, in stadiul de dezvoltare a tulpinii si frunzelor sunt necesare 16-18 ore de lumina, si cel putin 6 ore de intuneric. Daca ne dorim ca plantele sa infloreasca in interior, perioada de lumina poate fi de doar 12 ore.

Si intensitatea e importanta atunci cand folosim lumina artificiala pentru cresterea plantelor. Aceasta poate fi ajustata prin distanta la care pozitionam lumina artificiala de planta; ideal corpul de iluminat va fi pozitionat la 3-6 cm de varful plantei.

Si, ce fel de lumina artificiala folosim?

Ferma hidroponica cu lumina artificiala pentru cresterea plantelor
Sursa foto: inhabitat.com

Lumina naturala contine spectrul complet de culori. Insa cercetarile arata ca plantele absorb o cantitate de rosu si albastru pentru a se dezvolta armonios. Prin urmare lampile concepute pentru a fi folosite la cresterea plantelor in interior emit o combinatie dintre cele doua culori. Albastrul este important pentru mentinerea sanatatii plantei si pentru dezvoltarea frunzelor. Rosul ajuta planta sa isi dezvolte radacinile, si mai tarziu, va facilita inmugurirea si inflorirea.

Ca o paranteza: Populatia globului a crescut exponential in ultima jumatate de secol si nevoia de hrana e tot mai mare. Suprafetele de teren adecvate practicarii agriculturii nu mai sunt suficiente. La nivel mondial, se incearca sa se gaseasca solutii pentru a inlatura acest neajuns. Oamenii de stiinta au facut numeroase cercetari , unele de domeniul SF, cum ar fi fotosinteza artificiala, deocamdata reprodusa in laborator. Dar, in marile orase din tarile civilizate au aparut adevarate ferme hidroponice pe verticala, “case roz”, unde plantele sunt crescute cu lumina artificiala si aport de substante nutritive, pe substrat sintetic sau direct pe apa.

Planuiesc sa seaman rasaduri, cat mai devreme, in anul ce va veni curand. Imi doresc ca acestea sa fie viguroase la momentul cand le voi putea planta in gradina. Si, daca lucrurile merg bine, poate ma extind si pe cultura de legume in interior.

No Comments

Post a Comment