5 lucruri de facut primavara in gradina pentru o recolta bogata

5 lucruri de facut primavara in gradina pentru o recolta bogata

Pentru cei care isi petrec o parte din timp prin gradina, incepand de primavara si pana toamna, se tot “numara bobocii”. Daca nu sunt tocmai multumiti cu ceea ce au recoltat, sunt cateva lucruri ce se pot face in sezonul de primavara in gradina pentru o productivitate mai mare.

1. Fertilizarea solului

Desi este optionala, fertilizarea solului poate schimba radical modul in care se vor dezvolta plantele. Desigur, este de preferat sa imprastiem primavara in gradina ingrasaminte obtinute in mod natural (mranita, gainat de pasare sau compost, toate bine fermentate). In lipsa acestora, putem folosi fertilizanti cumparati din magazine. Suplimentar, eu adaug coji de oua (pentru aport de calciu) si coji de banane uscate (pentru aport de potasiu), pe care le-am maruntit bine.

Lada in care se definitiveaza compostul ce se presara primavara in gradina

2. Tratamentul contra daunatorilor si a bolilor

M-am intalnit prin gradina cu melci fara cochilie, viermi de sarma si un harciog. Exista solutii ecologice pentru combaterea acestor daunatori, cum ar fi berea pentru eliminarea limacsilor. Daca, insa, se opteaza pentru tratamente chimice, e indicat ca acestea sa fie facute inainte de semanat sau plantat. Unele din aceste produse, procurate de la fito-sanitare, au si rol de dezinfectare a solului si de combatere a bolilor.

Capcana cu bere instalata primavara in gradina pentru combaterea limacsilor

3. Pregatirea atenta a solului

Pamantul va fi sapat suficient de adanc pentru a permite aerului si apei sa patrunda profund in sol. Daca substratul de pamant ramane compactat radacinile nu se vor putea dezvolta in jos. Atunci, exista riscul sa fie dezradacinate usor de vant sau ploaie. De asemenea, se maruntesc bine bulgarii de pamant la suprafata si se curata de pietricele. Astfel, tulpinile plantelor se pot ridica cu usurinta.

Pamantul este nivelat cu grebla inainte de semanat

4. Organizarea plantelor conform unui plan

Nu vom semana la intamplare. Vom avea in vedere cerintele pentru apa sau lumina in vederea unei dezvoltari armonioase. Apoi, vom tine cont de schema de plantare pentru fiecare leguma in parte (distanta pe rand si intre randuri, etc). Ideal ar fi sa notam modul in care am facut plantarea, iar in anul urmator sa rotim culturile pentru a evita raspandirea bolilor.

Schita de plan de semant pentru primavara in gradina

5. Plantarea la momentul potrivit

Pe fiecare din pliculetele cu seminte este specificata perioada potrivita pentru semanat. Dar, sa avem in minte si ca reusita pentru fiecare planta depinde si de conditiile meteo specifice fiecarei regiuni. Va fi nevoie, poate, sa ne asumam ca e posibil sa avem parte de cateva sezoane esuate pana sa gasim momentul optim pentru zona noastra.

Plicuri cu seminte pe care se vad instructiunile pentru semanat

Cand vine vorba de rasaduri, e foarte important ca acestea sa fie “calite”, adica adaptate la conditiile exterioare, inante de a fi puse in loc definitiv in pamant. Vom face plantarea de primavara in gradina doar dupa ce suntem siguri ca a trecut pericolul de a fi afectate de frigul de peste noapte.

No Comments

Post a Comment