La fel ca in orice alt domeniu, tehnicile de gradinarit se imbunatatesc prin exercitiu. In fiecare an, am facut cate o mica o greseala din care am invatat, iar in anul urmator m-am descurcat mai bine. Iata de ce, am hotarat sa descriu in detaliu ce lucrari de primavara in gradina sunt necesare in debutul sezonului.
Ce lucrari facem primavara in gradina ?
Primavara este capricioasa. E necesar sa “vanezi” un interval de timp in care toate conditiile sunt indeplinite. Spre exemplu solul trebuie sa fie putin umed, pentru a putea fi maruntit cu usurinta, dar nu imbibat cu apa pentru ca se va lipi de unelte. Apoi, vremea buna trebuie sa tina suficient de mult pentru a trece prin toate etapele pe indelete. Pe cand primavara, ne putem astepta oricand la o ploaie sau chiar un episod de ninsoare intarziata.
Fertilizarea solului
Aceasta etapa este facultativa, dar necesara pentru a creste productivitatea solului. Se imprastie uniform o cantitate corespunzatoare de ingrasamant organic sau combinat care va fi apoi incorporata in sol. Eu merg pe prima varianta, compost produs in lazile din fundul gradinii. Ingrasamantul combinat se poate lua din magazinele specializate. Este recomandat ingrasamantul cu un continut echilibrat de N-P-K (azot, fosfor, potasiu), macroelemente necesare dezvoltarii plantelor .
Maruntirea pamantului si curatarea suprafetei
Este, poate, cea mai importanta etapa din lista de lucrari de primavara in gradina. Luati-va timp sa treceti prin aceasta operatiune fara graba. Concret, pe toata suprafata gradinii se intra cu sapa la cca 20 cm. Scopul este sa spargem toti bulgarii de pamant, atat la suprafata, cat si la adancime. Acestia s-au format in urma intoarcerii cu harletul din toamna, atunci cand am facut pregatirea pentru iarna. Cu grebla se niveleaza atent terenul si se indeparteaza cu rabdare eventualele resturi vegetale si pietre care ies la suprafata.
Delimitarea ariilor si stabilirea schemei de plantare
Se delimiteaza straturile si se fac mici santuri in jurul lor de 20-30 cm latime. Acestea au rol de cale de acces, dar si de drenaj in cazul ploilor abundente, mai ales de pe solurile lutoase. Apoi, decidem ce insamantam pe fiecare dintre straturi, tinand cont de nevoile plantei si de rotatia culturilor.
Semanatul
Pe straturi, se fac mici santuri sau gropi in care vom pune semintele, respectand recomandarile de plantare pentru fiecare dintre legume. In principiu, acestea se regasesc pe pliculetele cu seminte. Apoi acoperim gropile si irigam bine.
No Comments