Cum poti avea legume crescute in ghivece in cativa pasi simpli?

Cum poti avea legume crescute in ghivece in cativa pasi simpli?

Nu e prima oara cand o spun: lipsa terenului cultivabil nu e o problema pentru pasionati. Fie ca locuim la bloc, sau poate curtea este prea mica si in mare parte acoperita cu beton, ne putem bucura de legume crescute in ghivece daca avem in vedere cateva lucruri.

1. Stabilim marimea ghiveciului

Ghivecele sau containerele, in care plantam legumele, vor fi suficient de mari pentru a lasa spatiu de dezvoltare radacinilor. Legumele producatoare de fructe au nevoie de un vas cu o adancime de circa 25-30 de cm sau mai mult. Pentru ierburile aromatice sau legumele cultivate pentru frunze sunt suficiente ghivece adanci de circa 20 de cm.

Cum am facut eu?… Am refolosit galeti mari din plastic (de la ingrasamantul pentru gazon) in care am cultivat ardei sau rosii cherry. Sau, in galetute ramase de la produsele lactate, am cultivat salata verde, spanac sau ierburi aromatice pe suporti suspendati din lemn.

Legume si ierburi aromatice crescute in ghivece suspendate

2. Verificam drenajul ghiveciului

Ghiveciul trebuie sa aiba, pe fund, orificii de drenaj. Desi majoritatea plantelor sunt iubitoare de umezeala, nu am intalnit inca una careia sa-i placa ca solul sa musteasca de apa. Desigur, cu exceptia plantelor de mlastina. Pentru un mai bun drenaj, se poate aseza pe fundul ghiveciului un strat de pietris.

Cum am facut eu?… Am asezat pe fundul ghiveciului, peste gaurile de drenaj, filtre de cafea sau bucati de panza pentru mulcire, inainte sa-l umplu cu pamant. Astfel voi evita ca pamantul sa se spele din ghiveci.

Orificiile de drenaj sunt acoperite cu filtre de cafea

3. Pregatim solul in care plantam

Cand ne dorim legume crescute in ghivece folosim un sol usor, care se mentine afanat. Pamantul greoi, lutos e de evitat pentru ca nu lasa radacinile sa respire. De regula se foloseste un amestec de pamant de gradina, compost si nisip.

4. Irigam respectand cateva reguli

Pentru a avea rezultate bune, e necesar sa irigam constant. Deoarece cantitatea de pamant e limitata, umezeala e mentinuta pe o perioada scurta de timp, asadar trebuie sa venim mereu cu aport de apa. Putem sa folosim sisteme de irigare prin picurare, automatizate sau improvizate.

Si momentul irigarii este important. Deoarece in majoritatea cazurilor ghivecele sunt din plastic, acestea se pot supraincalzi pe perioada zilei. De asta, e bine sa udam plantele in cursul diminetii, dupa racoarea noptii.

Cum am facut eu?… Am folosit o sticla de plastic cu mici orificii pe care am ingropat-o in ghiveci langa planta si pe care o umplu periodic. Apa din sticla se va scurge prin picurare in solul din ghiveci si umezeala va fi mentinuta mai multa vreme.

Legume crescute in ghivece irigate prin sistem improvizat dintr-o sticla de plastic

5. Fertilizam cu grija

Plantele vor consuma in scurta vreme toti nutrientii din sol. Pentru ca ele sa se dezvolte in continuare, e necesar ca periodic sa venim cu aport de ingrasaminte. Firesc, pentru legume bio crescute in ghivece, vom folosi nutrienti de origine organica (compost, mranita, gainat de pasare diluat).

2 Comments

  • Corina Gheorghe

    14 martie 2020 at 12:15 Răspunde

    Sunteți minunați! Sfaturile voastre sunt extraordinare !

    • Ana

      31 martie 2020 at 13:16 Răspunde

      Multumim! Aprecierile ne incarca cu energie! 🙂

Post a Comment