Un exemplu de extindere a spațiului din grădină

Un exemplu de extindere a spațiului din grădină

Ca grădinar, sunt într-o continuă febră a organizării spațiului din grădină și din curte (cel puțin teoretic). O grămadă de idei și planuri mi se învârt prin cap. M-am convins, într-un final, că suprafața grădinii poate fi suficientă pentru nevoile familiei. Dar îmi doresc, ca pe viitor, să încerc plante pe care nu le-am cultivat până acum, spre exemplu dovleceii. Spațiul de care dispunem este limitat și nu foarte generos. Prin urmare am recurs la artificii, cum ar fi cultivarea pe verticală. Printre preferatele mele este lada din lemn reciclat, așa cum am construit și pentru căpșuni.

Zic că roșiile sunt un „must have” în grădină. La noi cu atât mai mult cu cât mezina nostră este mofturoasă în privința mâncării, dar adoră roșiile cherry. M-am concentrat, deci, pe găsirea unui loc propice pentru cultivarea lor. Din păcate, cel mai însorit loc din curte este acoperit cu beton la care nu se poate renunța, pentru că susține sistemul de rulare al porții. Deci am preferat soluția unor lăzi din lemn, suficient de mari ca să poată susține nevoia de spațiu pentru rădăcinile bine dezvoltate ale roșiilor.

Etapele de construcție pentru lada din lemn reciclat

Lada din lemn reciclat am asamblat-o anul trecut. Prin urmare, fotografiile ce urmează sunt o reconstituire a etapelor de construcție.

Pregătirea

  • Am tăiat scândurile la dimensiunea dorită. Pentru cele două lăzi am mers pe următoarele dimensiuni: 120 x 40 x 40 cm, deoarece folosind scânduri de paleți (cu standardul de 120 cm), pierderea de lemn este minimă.
  • Am șlefuit scândurile, dar nu foarte mult deoarece mi-am dorit să obțin un aspect rustic. Apoi am tratat lemnul cu un produs anti-mucegai.

Șlefuirea cu unealta electrică a scândurilor pentru lada din lemn reciclat

Asamblarea

  • Am asamblat fundul lăzii, compus din scânduri lungi și transversale.

Atenție! Fundul lăzii va intra în interiorul cadrului format de latelale. Prin urmare lungimea scândurilor lungi trebuie să fie mai mică decât lungimea exterioară a lăzii cu de două ori grosimea scândurilor folosite. Dacă lăzile mele au 120 cm, le-am tăiat la 116 cm, deoarece grosimea scândurilor este de 2 cm. Același calcul este valabil și pentru lungimea scândurilor transversale.

Modul de asamblare a fundului lăzii

Atenție! Cele două transversalele din lateral (din cele 3 folosite) le-am fixat la cca 5 cm de margine, pentru a nu se suprapune cu stâlpii pe care vor veni prinse scândurile de pe părți (vezi foto).

Evidențierea poziției scândurii transversale pe fundul lăzii din lemn

  • Am trecut la fixarea cadrului lateral pe cei patru stâlpi. La început, părțile mai scurte deoarece mi s-au părut mai ușor de manipulat.

Modul de asamblare al lateralului lăzii

Atenție! Am ținut din nou cont ca în partea de jos stâlpul să fie fixat la 2 cm de marginea scândurii laterale, deoarece în acest spațiu va intra fundul lăzii. Stâlpii mei au avut 36 cm lungime, 2 cm scăzuți din partea de jos, dar am lăsat și în partea de sus un spațiu de cca 2 cm.

Evidențierea poziției stâlpilor pe lateralele lăzii

  • Odată finalizat cadrul lateral, am prins cu șuruburi fundul de lemn. Am folosit destul de multe (la fiecare 10 cm) pentru a fi sigură că piesele sunt bine prinse între ele.

Evidențierea poziției șuruburilor pe lada din lemn reciclat

Așezarea pe poziție

  • Înainte de a pune lăzile pe poziție, le-am dat cu baiț de lemn. Apoi le-am tapetat cu folie anti-buruieni pentru a evita spălarea pământului prin fantele dintre scânduri.

Lada din lemn reciclat a fost tapetată cu pânză antiburuieni înainte de umplerea cu pământ

  • Pământul din lăzi e necesar să fie mereu umed, deci pentru a evita putrezirea fundului din lemn, le-am așezat pe blocuri de beton. Am folosit câte 3 picioare pentru fiecare ladă, pentru a le susține și pe mijloc.

Pietre din beton care sprijină lada din lemn reciclat

Și, asta a fost! Partea bună pentru lăzile mele este că le-am găsit și alte întrebuințări. Primăvara trecută le-am acoperit cu un tunel din folie și astfel am folosit spațiul însorit pe post de mini-seră pentru răsaduri. Asta se cheamă eficientizare a spațiului.

Aștept să mă țineți la curent despre cum au mers micile voastre proiecte de bricolaj…

No Comments

Post a Comment