Înmulțirea, pas cu pas, prin stoloni de căpșuni

Înmulțirea, pas cu pas, prin stoloni de căpșuni

Cum am promis, am revenit cu idei pentru utilizarea ghivecelor „eco” confecționate din role de hârtie igienică. Acestea au avantajul că pot fi îngropate în pământ odată cu răsadul și, în timp, se vor descompune. Voi arăta și pașii care i-am urmat la înmulțirea prin stoloni de căpșuni.

Căpșunile, gustoase și parfumate, sunt printre primele fructe care se coc, spre sfârșitul lunii mai, o bucurie pentru iubitorii de vară, așa ca mine. Plante scunde, care se întind pe sol, prin urmare necesită suprafață extinsă pentru cultivare. Într-o curte mică, ca a noastră, am găsit soluția cultivării pe verticală. Căpșunii se înmulțesc foarte repede. Noi am pornit de la maxim 25 de răsaduri, o parte primite de la socrii, o parte cumpărate și o parte obținute din semințe. După 2 ani, acestea s-au extins pe o suprafață verticală de aproape 10 mp. Poate veți spune că e o nimica toată, însă pentru familia noastră e suficient pentru a ne potoli pofta.

Ghivece „eco”, puțin pământ și stoloni de căpșuni. Trecem la treabă!

Se poate îngropa, pur și simplu, stolonul la cca 1 cm adâncime, lângă planta mamă. Eu am preferat, însă, folosirea ghivecelor „eco”, deoarece în timpul transferului la loc definitiv, pământul va rămâne compactat pe lângă rădăcinile plantelor noi formate.

Am umplut cu pământ micul recipient obținut din tubul de carton, lăsând cca 1 cm liber până la margine.Recipient confecționat dintr-un tub de carton umplut cu pământ pentru înmulțirea cu stoloni de căpșuni

Am ales stoloni de căpșuni care au, deja, muguri de rădăcini la plantele pui.Stoloni de căpșuni cu muguri de rădăcină

Am poziționat baza plantei pui pe centrul recipientului din carton, cu mugurii de rădăcini așezați pe pământ.Stoloni de căpșuni care sunt îngropați în pământ pentru a dezvolta rădăcini

Ținând planta pui fixată, am umplut cu pământ recipientul din carton și, apoi, am pus apă.Mugurii de rădăcină ai stolonilor de căpșuni sunt acoperiți cu pământ

Voi lăsa răsadul, astfel obținut, fără să tai stolonul și să îndepărtez legătura cu planta mamă, timp de cca 4 săptămâni.  În acest timp, planta pui va dezvolta propriile rădăcini și apoi va putea să se hrănească singură. După detașarea de plantă mamă, răsadul poate fi plantat împreună cu ghiveciul din carton, la loc definitiv. Sau poate fi transferat într-un ghiveci mai mare.

Și un truc: când puneți ghivecele din carton în pământ, nu uitați să le desfaceți în partea de jos, pentru a lăsa rădăcinilor posibilitatea să se întindă cât mai adânc.

Vă urez spor la înmulțit căpșuni!

 

 

No Comments

Post a Comment