Din greșelile grădinarului începător

Din greșelile grădinarului începător

Vă voi vorbi aici despre câteva dintre greșelile pe care le-am făcut ca grădinar la începuturi. Ca pentru orice începător n-a fost totul perfect. Dar, în viață am învățat că greșelile nu sunt o tragedie atât timp cât tragem învățăminte din ele.

Atunci când m-am hotărât să încropesc grădina, nu știam foarte multe despre grădinărit. Îmi aduceam câte ceva aminte din copilărie, din grădina părinților mei sau a bunicilor. Mai mult senzații, în special gustul extraordinar al roșiilor proaspăt culese pe care le mâncam chiar acolo printre straturi. Apoi, am mai observat câte ceva în grădina socrilor mei.

Când m-am regăsit cu grădina în curte, am început o amplă cercetare pe net și am devenit ca un burete pentru tot ceea ce se discuta pe subiect în jurul meu . Dar, de la teorie până la practică e cale lungă. Unele lucruri au mers ca pe roate, iar pe alocuri „am dat cu bățu-n baltă”.

 

  • Am avut impresia că suprafața grădinii e prea mică

Atunci când am delimitat grădina (Stabilirea locului și a suprafeței grădinii) aveam senzația că suprafața va fi prea mică pentru nevoile noastre. Cu timpul însă, mi-am schimbat părerea. Deși, n-a fost cazul de la început, acum sunt foarte mulțumită cu micuța mea grădină. Dacă aș fi petrecut mai mult timp grădinărind, nu mi-ar mai fi rămas suficient pentru cei dragi. Până la urmă, o fac din plăcere și nu din nevoie. Mai mult, s-a dovedit că recolta este destul de importantă pentru a completa din plin resursele familiei. Nu mai vorbesc de satisfacții.

 

  • Am semănat mai mult decât aveam nevoie și dintr-o dată

Primăvara de început m-a luat prin surpridere, deoarece nu aveam pregătit terenul. În momentul în care a fost gata, plină de elan, am semănat într-o singură zi un strat de ceapă, unul de ridichi și două de salată. Abia când au ajuns la maturitate mi-am dat seama că ar fi fost inteligent dacă aș fi semănat în mai multe tranșe. În anii următori am semănat ridichile în 2-3 tranșe la interval de două săptămâni, iar salată și ceapă, pun câte puțin și de-a lungul verii pentru a le avea proaspete tot timpul.

Spații goale în grădină pe care urmează să fie înființate noi culturi
Am strâns prima recoltă. Acum, spațiile sunt libere pentru noi tranșe de semănat.

 

  • Nu am făcut un plan de distribuție a plantelor pe suprafață

La început nu am avut nici o idee despre poziția plantelor pe straturi, în funcție de soare. Sau despre toleranța pe care au au unele față de altele. Le-am semănat pur și simplu, cum au venit la rând. După ce m-am mai deșteptat, am început să-mi fac notițe despre ce plante voi planta, și unde. Pe lângă soare și toleranță, țin cont în distribuție și de rotația culturilor.

Notițe privind distribuția plantelor în anul următor
Notițe cu planuri pentru distribuția plantelor în anul următor

 

  • Lipsa unui calendar a lucrărilor

La aspectul acesta recunosc că încă mai am de lucrat. E important să îți stabilești clar, dinainte, care este momentul pentru diverse lucrări. Ca să nu existe momente în care te simți copleșit de prea multe lucruri de făcut deodată.

Greșelile au și ele rostul lor. Am făcut câteva și sigur voi mai face (atât ca grădinar, ca blogger, cât și ca om). Dar ele ne învață cum să devenim mai buni. Să nu vă fie teamă să greșiți!

Pe curând!

Poate vrei să citești și: Cum am organizat grădina, pas cu pas?

No Comments

Post a Comment