Noiembrie cu grădina verticală din interior, micul refugiu de iarnă

Noiembrie cu grădina verticală din interior, micul refugiu de iarnă

Ce mă fac? Abia ce s-a încheiat luna lui noiembrie și, sunt momente în care mă cuprinde nostalgia după zilele călduroase și orele lungi petrecute prin grădină. Unii mi-ar sugera, poate, să mă mut într-o țară mai călduroasă. Dar, nu. Am creat în mansardă, grădina verticală din interior unde pot să-mi iau doza zilnică de „grădinoholic”. Însă, până să ajung la zilele friguroase ale lui decembrie, hai să trecem în revistă Brumarul și ultimele zvâcniri de grădinăreală pe afară.

Cum arată grădina verticală din interior?

Plante decorative aranjate în grădina verticală din interior

Anul acesta, am fost prevăzătoare și-am salvat de frig câțiva butași de coleus și sporul casei. Le merge bine într-un holișor luminos din mansardă, unde temperatura se învârte în jur de 12-15 grade pe toată perioada iernii. Am construit aici, câteva rafturi de lemn ce compun grădina verticală din interior.

Jardiniere cu mici arbuști aranjate pe rafturi

De câțiva ani, am câteva jardiniere cu plante perene, mai exact fuchsia. Pe acestea le curăț de frunze uscate, le tund și le aranjez în pod. Vor rezista acolo până în primăvară cu apă mai puțină dar cu temperaturi pozitive.

Și, du-te vino prin grădină!

Ghivece și jardiniere goale cu resturi de pământ

Dar să mă întorc puțin și pe-afară. Am renunțat la florile anuale din ghivece și jardiniere. Nu obișnuiesc să refolosesc pământul din containere, din pricina paraziților care pot să supraviețuiască de la an la an. De regulă, îl pun spatele grădinii și-l încorporez în sol. Toate containerele le curăț de pământ, le spăl cu apă și le depozitez în magazie.

Ardei mic în grădină

Am făcut toate cele necesare pentru pregătirea de iarnă (vezi Pregătirea pentru iarnă în grădina de legume). Parcă nu venise momentul să „rad” totul. Ca dovadă, încă mai aveam un mic ardei pe o tufă care a supraviețuit primului val de frig de la sfârșitul lui septembrie.  Însă știam că nu mai era nici o șansă să ajungă la maturitate.

Plic cu semințe lângă teren pregătit de semănat

În final, după ce-am întors pămâtul, am împrăștiat tot compostul obținut în acest an pe straturi. Apoi, am pregătit terenul, unde am pus puțin usturoi și-am semănat niște semințe de salată și pătrunjel.

Pitic de grădină printre frunze uscate

După ce piticul a făcut o „baie” de frunze uscate, s-a curățat de praf și s-a adăpostit în casă. Acum, fără glumă, e sănătos să protejăm decorațiunile de grădină de intemperii, dacă ne dorim să reziste mai mult în timp.

Structură din lemn pentru cultură pe verticală acoperită de zăpadă

Câteva zile mai târziu, a venit zăpada. N-a ținut decât vreo două zile, dar a fost un semn clar că, fie că am terminat sau nu ce mi-am propus, a venit momentul să pun punct sezonului de grădinărit.

No Comments

Post a Comment