Să pregătești grădina de legume pentru iarnă nu e treabă complicată. În principiu, înseamnă puțină ordine și curățenie. Ai putea fi tentat, poate, s-o lași mai moale, căci ai muncit din greu și te-ai bucurat de roade. Dacă vei vrea, însă, să-ți fie mai ușor peste câteva luni, este înțelept să mai sacrifici acum puțin timp. Vei fi mult mai relaxat în primăvară, atunci când fiecare minut contează și vei evita să te întrebi: „Oare de ce n-am făcut eu asta în toamnă?”
Ce facem pentru ca grădina de legume să fie gata de iernat?
Dacă grădina de legume este extinsă, e indicat să treceți prin etapele de pregătire lucrând pe rând câte o zonă. În caz contrar, există pericolul să vă aglomerați.
-
Desființarea culturilor și eliberarea terenului
Primul pas este să eliberăm spațiul de plante sau alte structuri, ușurându-ne munca pentru următoarele lucrări. Se scot toate rădăcinoasele și se taie plantele anuale de la baza tulpinii. Rădăcinile se lasă în pământ, așa cum am procedat și la curățarea rondurilor de flori. Dacă există suporți din lemn pentru susținerea plantelor, e indicat să fie demontați și puși la adăpost pentru a le prelungi durata de utilizare.
-
Notițe pentru anul următor
Obișnuiesc ca în timp de eliberez terenul să-mi fac notițe despre cum au fost amplasate culturile în acest an și să plănuiesc deja cum le voi planta în sezonul următor, respectând compatibilitatea dintre plante și rotația culturilor.
-
Curățarea terenului de resturi uscate
Plantele moarte rămase pe sol pot fi un camuflaj pentru ouăle dăunătorilor. Este recomandat ca acestea să fie greblate și îndepărtate sau să fie încorporate în sol prin săpare la adâncime și întoarcerea brazdelor.
-
Săpatul la adâncime
Se sapă adânc, la 25-30 cm, cu hârlețul și se întorc brazdele pe toată suprafața grădinii. Prin această acțiune se sparg bulgării de pământ și se înlesnește aerarea solului. De asemenea, ouăle dăunătorilor sunt aduse la suprafață și vor fi mâncate de către păsări în sezonul rece.
-
Fertilizarea și tratarea solului
După săpat, se aplică un strat de îngrășământ, preferabil organic: compost (află, aici, cum se obține), mraniță sau gunoi de grajd. În lipsa variantei organice, putem apela la un îngrășământ chimic pe bază de azot. Peste iarnă, acesta va intra în sol pentru ca în primăvară plantele să beneficieze de elementele nutritive.
Acum se poate face și un tratament preventiv al solului. Dacă vom stropi grădina de legume, curtea și rondurile de flori cu un insecticid pe bază de ulei (ex: Confidor Oil) și fungicid (ex: Champ), scade probabilitatea ca eventualele boli sau dăunători să apară în primăvară.
-
Înființarea de culturi din toamnă
Pentru a avea recolte devreme, la începutul primăverii, se pot pune în pământ căței de usturoi, sau se seamănă spanac și pătrunjel. La sfârșit vine și timpul curățării uneltelor.
Printre toate astea nu uitați, însă, să vă bucurați de toamnă. De auriul frunzelor, de zilele senine cu cer albastru intens și vânt răcoros.
No Comments