Ce punem in gradina de legume partial insorita?

Ce punem in gradina de legume partial insorita?

Poate aveti in curte o portiune de teren disponibila pentru gradina de legume. Dar, aici, soarele nu bate decat o scurta perioada de timp de-a lungul unei zile. Atunci, trebuie sa stiti ca, exista plante carora le merge foarte bine chiar daca sunt cultivate in zone mai putin insorite.

Hai sa vedem cum putem clasifica portiunile de teren in functie de cantitatea de soare primita. Intr-o extrema, sunt zonele foarte insorite, in care soarele bate direct mai mult de 6 ore pe timpul zilei. Aici vom pune legumele cultivate pentru fructe: rosii, ardei, vinete, fasole, etc. Apoi, in cealalta extrema, sunt zonele umbrite, in care soarele nu bate mai deloc. Aceste portiuni nu sunt potrivite pentru gradinarit, dar putem planta aici flori sau plante decorative iubitoare de umbra. Undeva intre ele, se afla subiectul discutiei noastre, zonele semi-umbrite, care se bucura de soare direct intre 3 si 6 ore pe zi.

Gradina mea de legume, pe langa faptul ca e foarte mica, are parte de soare direct mai mult de 4 ore pe zi, doar pe jumatate. Prin urmare, am studiat indelung subiectul plantelor care sunt compatibile cu umbra si am experimentat, an de an, diverse variante.

Gradina de legume pozitionata in semi-umbra. Pe straturi se poate vedea ceapa si alte plante rasarite in fundal.
Desi gradina are pozitionare sudica, jumate din ea e deja umbrita la pranz din pricina zidului din spate.

Lista plantelor care se pot cultiva in gradina de legume semi-umbrita

Pentru unele zarzavaturi si ierburi, pozitionarea in soare direct, duce la crestere fortata, inflorire precoce si frunzele (eventual consumate) devin amarui sau iuti. Deci, in aceste cazuri, pozitionarea in semi-umbra este chiar de dorit.

Am fost si eu surprinsa cand am aflat ca lista zarzavaturilor si legumelor care se preteaza la cultivarea in semi-umbra, e destul de generoasa:

  • salata verde, rubarba si rucola,
  • spanac,
  • ierburi aromatice: busuioc, oregano, leustean, marar, cimbru, rozmarin, coriandru, menta,
  • ridichi si sfecla,
  • radacinoase: morcov, patrunjel, pastarnac, telina,
  • ceapa, praz si usturoi,
  • varza, varza de Bruxelles, gulie,
  • cartofi,
  • fasole pitica si mazare,
  • conopida si broccoli.

Totusi, sa tinem cont ca fasolea, mazarea, conopida si broccoli ar fi bine sa se apropie de suma de 6 ore zilnic cu soare direct. Daca nu, roadele lor vor fi de slaba calitate.

Anul trecut, am cultivat in umbra partiala castraveti, care, se stie, sunt mari amatori de apa si au gust amarui daca nu sunt irigati suficient. Recolta a fost peste asteptari si anul asta planuiesc sa incerc si dovlecei in semi-umbra.

Si lista de mai sus nu e completa. Am mentionat aici doar cateva din legumele pe care le-am incercat si pe cele care sunt mai populare in tara noastra.

Voi, ce v-ati gandit sa incercati?

No Comments

Post a Comment