Am întâlnit iedera, de multe ori, în lista plantelor pe care n-ar trebui să le plantezi niciodată în grădină. Motivul? Se înmulțește foarte ușor și, atunci când își dă drumul, se extinde foarte rapid. Este clasificată ca specie parazită, având tendința să sufoce plantele pe care se instalează. Eu am trecut peste aceste neajunsuri și am ales s-o cultiv din două motive: își păstrează iarna culoarea verde și referă în locurile umbrite. Deci, atunci când am decis să transform într-o pată veșnică de culoare un zid din beton, pe care soarele nu-l vede mai deloc, un gard viu din iederă mi s-a părut cea mai bună alegere.
Recomandări pentru înființarea unui gard viu din iederă
În cazul în care alegeți să puneți iederă în grădină, e important ca să-i delimitați bine locul, încă de la început. Aceasta va dezvolta în timp rădăcini lungi și foarte puternice. Se va întinde pe sol și pe verticală, dacă îi punem la dispoziție un suport. Pentru a evita să sufoce vegetația din jurul său, e necesar să-i supraveghem continu creșterea și s-o dirijăm în direcția dorită.
Spre exemplu, eu am înființat un rond supraînălțat la cca 20 cm de-a lungul zidului. L-am separat de restul grădinii printr-un gărduleț din lemn meșterit chiar de mine. Aici am pus doar plante care se intind: iederă, viță canadiană și vinca minor. Pe zid am împletit o rețea din sârmă zincată pe care am dirijat plantele cățărătoare. Cum iedera dezvoltă pe tulpină rădăcini aeriene, se va fixa cu ușurință prin micile crăpături ale zidului.
Condiții pentru îngrijirea iederii
Iedera se dezvoltă frumos în locurile umbrite sau în semi-umbră. Soarele direct, în special pe perioada verii, combinat cu lipsa de apă, poate duce la uscarea frunzelor. Oricum iedera preferă umezeala și e necesar să-i păstrăm pământul reavăn.
Înmulțirea iederii
Se poate înmulți prin butași de cca 10 cm, tăiați din vârful lăstarilor. Aceștia se țin în apă până dau rădăcini sau se pun direct într-un amestec de pământ și nisip, pe care-l vom menține umed. Plantarea butașilor poate fi făcută cu succes pe tot parcursul anului cu excepția iernii, atunci când există riscul ca rădăcinile tinerelor plante să înghețe.
În exterior, înmulțirea iederii de poate face cu ușurință prin marcotaj serpuit. Plantele tinere se vor dezvolta mai lent în primii ani, începând ca din anul 3-4 să se extindă cu repeziciune.
Citește și: O soluție pentru curățarea ruginii de pe unelte.
No Comments