Cultivarea pe verticală și maximizarea suprafeței

Cultivarea pe verticală și maximizarea suprafeței

Dacă e un lucru la care am devenit mai creativă în acești ultimi ani, atunci este cultivarea pe verticală. Suprafața curții noastre nu este suficient de mare pentru a cuprinde toate culturile pe care le aveam în gând. Dacă mai țin cont și de poziția față de soare, aria se restrânge mai mult.

Îmi doream să avem căpșuni, plante care sunt mari „consumatoare” de spațiu și iubitoare de soare. Dacă lucrurile au stat așa, m-am apucat de căutat online variante pentru a urca pe verticală. Sunt mare fan a folosirii de materiale reciclabile, motiv pentru care am îmbrățișat . Și am trecut la treabă… Am făcut rost de câțiva paleți la care am adăugat niște resturi de lambriuri de la amenajare. Cele 2 lăzi rezultate le-am așezat lângă gard într-o zonă însorită pe tot parcursul zilei. Le-am umplut cu pământ și am plantat câteva răsaduri de căpșuni.

 

Prima variantă de lăzi din paleți pentru cultivarea pe verticală a căpșunilor
Prima variantă de lăzi din paleți pentru căpșuni.

Și-au făcut bine treaba lăzile noastre, nimic de zis. Căpșunii s-au înmulțit și-au rodit suficient ca să ne potolim pofta. Ba mai mult, în primul an, am folosit pentru roșii spațiul din una dintre lăzi. Cu timpul, însă, au apărut câteva probleme:

  • pentru că nu le-am așezat pe o fundație stabilă, ci direct pe pământ, lăzile s-au înclinat spre gard, cu riscul de a-l rupe;
  • pe alocuri, fantele dintre scândurile lăzilor sunt prea înguste, ceea ce îngreunează lucrările de întreținere a plantelor;
  • dar cel mai serios, e faptul că prin găurile din folia de plastic cu care am tapetat lăzile, se spală pământul atunci când plouă. Astfel nivelul solului din partea de sus coboară, iar unele plante sunt de-a dreptul „înghițite” în interiorul lăzilor.

Prin urmare m-am gândit că a venit vremea să înlocuiesc vechile lăzi cu unele mai bune, și cu această ocazie să extind și spațiul pentru căpșuni.

Cultivarea pe verticală – varianta îmbunătățită

Ziceam că-mi place să meșteresc. Deocamdată, am finalizat doar prima dintre cele patru lăzi pe care le-am plănuit, dar sper ca până la sfârșitul verii să fie toate gata. Și cum „vorba lungă-i sărăcia omului”, las pozele să vorbească despre etapele construcției.

Structura noii lăzi pentru cultivarea pe verticală a căpșunilor
Structura noii lăzi, pentru care am folosit din nou scânduri dezmembrate din paleți.

Ladă din lemn pentru cultivarea pe verticală tapetată cu folie anti-buruieni
Lada e aproape de final. Pentru a lăsa pământul din interior să respire am tapetat-o cu pânză anti-buruieni. Urmează șlefuitul, tratarea lemnului și băițuirea.

Mini-terase cu căpșuni pentru cultivarea pe verticală
Soluția pentru „spălarea” pământului și coborârea nivelului solului din lăzi, sunt aceste mini-terase pe care am plantat căpșunii.

Stabilizarea lăzii din lemn pentru cultivarea pe verticală
Lada am așezat-o pe un soclu din piatră (stânga) și am ancorat-o de stâlpi din lemn (dreapta), pentru a evita înclinarea.

Vedere de aproape din unghi cu mini-terasele construite pentru cultivarea pe verticală
Am construit mini-terase și pe lateralul lăzii pentru a mări suprafața de cultură.

În această perioadă ne bucurăm de savoarea frăguțelor plantate în ladă. Sunt crescute din semințe semănate anul trecut, iar anul ăsta au început să rodească și să se înmulțească. Ce poate fi mai motivant, decât să te bucuri de rodul muncii tale?

Vă mai aștept pentru alte idei!

No Comments

Post a Comment