Cel putin un exemplar de crin de toamna (hosta) avem fiecare prin gradina. Fiind una dintre cele mai populare plante de umbra, acestea sunt perene si nu sunt deloc greu de ingrijit. Ne vor incanta an de an cu frunzele lor decorative ce completeaza cu succes orice rond cu flori.
De ce trebuie sa tinem cont cand crestem crin de toamna?
#1. Este o planta care prefera zonele umbrite sau semi-umbrite. Cand o plasam in locuri cu soare de dupa-amiaza e necesar un filtru ce o fereste de razele directe. E interesant faptul ca, varietatile cu frunze mai inchise la culoare prefera umbra totala, pe cand cele mai deschise pot fi plasate in zonele partial insorite.
#2. Crinul de toamna nu suporta vanturile puternice, motiv pentru care e indicat sa amplasam planta in zone adapostite, protejate de curenti de aer.
#3. Radacinile de crin de toamna distrug radacinile buruienilor din jurul lor. Aceasta planta este un bun acoperitor de sol pe portiunile umbrite.
#4. Crinul de toamna are nevoie de un sol umed in permanenta, dar bine drenat. Pentru ca substratul trebuie sa fie usor acid, se poate aplica langa radacina periodic, la 1-2 luni cate putin zat de cafea.
#5. Irigarea se va face dimineata cand temperaturile nu sunt ridicate. Pentru a mentine solul umed, putem aplica pe sol in jurul plantei un strat subtire de mulci.
#6. Plantele de hosta vor produce exemplare tinere care e necesar sa fie separate de plata mama la fiecare 3-5 ani. Operatiunea se efectueaza in primavara cand frunzele sunt inca mici.
#7. Se spune despre crinul de toamna ca nu are nevoie de fertilizare. Insa aplicarea periodica a unor ingrasaminte echilibrate sau a unui strat de compost, va stimula planta sa se dezvolte mai frumos.
#8. Frunzele de crin de toamna sunt o delicatesa pentru melci si limacsi. Ca protectie contra taratoarelor putem plasa langa radacina un recipient cu bere. Sau putem presara coaja de ou maruntita in jurul plantei. Iar daca traiti in zone mai salbatice, trebuie sa stiti ca iepurii si caprioarele vor devora frunzele de hosta.
#9. Tija florala a crinului de toamna se poate taia dupa inflorire sau, mai tarziu, dupa ce-i cad petalele. In acest caz planta se va concentra pe dezvoltarea frunzelor si nu va pierde energie pentru definitivarea semintelor.
#10. La sfarsitul toamnei, frunzele de crin de toamna vor fi taiate si planta intra in repaus. In zonele mai reci, radacinile pot fi protejate peste iarna cu frunze uscate sau mulci.
No Comments