Construirea unui corp ieftin de iluminat pentru plante

Construirea unui corp ieftin de iluminat pentru plante

Obisnuiesc sa improvizez atunci cand construiesc diverse structuri, iar acest lucru imi permite sa fac unele economii (vezi Cultivarea pe verticală și maximizarea suprafeței). Continui seria articolelor legate de lumina artificiala cu cateva sfaturi pentru asamblarea unui corp de iluminat plante folosind banda LED. Nu va fi foarte aratos, dar, aspectul ma intereseaza mai putin, atat timp cat este eficient si folosirea lui nu implica riscuri.

Ce am in vedere atunci cand construiesc un corp pentru iluminat plante?

Am ales sa folosesc banda LED deoarece imi da posibilitatea sa adaptez dimensiunea ansamblului la spatiul disponibil. Costul de achizitie este semnificativ mai mic fata de un corp standard de iluminat pentru plante. Concret, am cheltuit cca 100-120 de lei cu structura asamblata de mine, ce asigura lumina necesara unui nivel de raft. Altfel, as fi avut nevoie de 2 sau chiar 3 corpuri gata facute pentru a avea lumina artificiala pe aceeasi suprafata. Un astfel de corp costa in jur de 150 lei.

Lampile LED full spectrum prezinta cateva avantaje si sunt destinate cultivarii in interior. Au in componenta beculetele colorate, rosii si albastre (4 la 1 in cazul meu), culori necesare pentru dezvoltarea armonioasa a plantelor.

Banda LED, transformator, conectori si bride din plastic, folosite la asamblarea corpului de iluminat plante
Rolele de banda le-am comandat online pe un site din China impreuna cu transformatorul aferent. Daca nu vreti sa asteptati, acestea pot fi gasite si in tara la preturi acceptabile, online sau in magazine de specialitate.

Pasii urmati si cateva trucuri utile

Cadru din lemn din 4 bucati orizontale si 3 verticale folosit ca baza pentru corpul de iluminat plante
Asamblez din resturi de sipci din lemn, un cadru de cca 110 cm lungime si 40 cm latime. In interiorul cadrului, fixez pe lungime alte 2 sipci.
Foarfeca ce taie banda LED folosita la corpul de iluminat plante, prin locul marcat pentru intrerupere
Tai 4 bucati din banda, de cca 110 cm. Atentie! Locul pe unde se sectioneaza banda este marcat (in general) cu o linie punctata si o foarfeca! Daca intrerupem banda in alt loc decat pe linia respectiva, conexiunea nu va functiona.
Banda LED fixata pe suport de lemn cu bride din plastic
In majoritatea cazurilor, benzile sunt autoadezive. Dar, cum suportul meu nu este finisat, risc sa se dezlipeasca usor. Pentru a evita acest lucru folosesc bride (coliere) din plastic pentru a fixa banda din loc in loc pe sipcile lungi ale cadrului. Acest lucru imi va permite pe viitor sa inlocuiesc usor banda, daca este cazul, si sa pastrez suportul.
Conector in care a fost introdusa banda LED respectand polaritatea
Fac legatura dintre bucatile de banda cu conectori speciali. Am grija sa respect polaritatea (pentru nestiutorii ca mine: plusul de pe conector merge la plusul indicat pe banda, si viceversa). Desigur, capatul primei benzi, va fi conectat la transformator. 
Asamblu pentru iluminat plante suspendat deasupra raftului cu rasaduri cu lant fixat in colt
Pentru a putea regla pe inaltime pozitia cadrului luminos si implicit, intensitatea luminii, am improvizat un sistem cu un lant metalic care se sprijina pe cuie fixate in colturile raftului. Marind sau miscorand lungimea lantului, cadrul luminos se va apropia sau se va indeparta de varfurile plantelor.
Rasaduri in recipiente de plastic sub lumina artificiala de crestere
Si, gata! Asa arata plantele pe rafturi sub lumina artificiala de crestere.

No Comments

Post a Comment