Imi aduc bine aminte cat de surprinsa am fost in copilarie, atunci cand bunica m-a indemnat sa arunc coaja de ou la gaini. Mi se parea atat de ciudat ca pasarile sa manance propriul lor produs. Am aflat apoi, ca invelisul oualor are un continut foarte bogat de calciu si alte elemente necesare cresterii, atat a plantelor cat si a animalelor.
De-a lungul unui an folosim o multime de oua in alimentatia familiei. Nu ne dam seama de asta, poate, decat in momentul in care punem toate cojile la un loc. Si pentru ca sunt bune pentru gradina, mi-a intrat in obicei sa le pastrez pentru a le folosi sub diverse forme in cultura.
Ce beneficii are coaja de ou pentru plante?
Coaja de ou contine in primul rand calciu, important in intarirea peretilor celulelor, asa cum intareste si sistemul osos al animalelor. Cand solul este deficitar in calciu, pot aparea diverse anormalitati in stadiile de crestere ale plantelor. In plus, ajuta la imbunatatirea permeabilitatii solului. Deci apa va ajunge mai usor la radacini si plantele se vor hrani mai usor.
Sub ce forma se utilizeaza coaja de ou ca ingrasamant?
De ceva vreme, am creat in gospodarie un soi de sistem de colectare a cojilor de oua. Astfel imi este mai usor sa le pregatesc pentru raspandirea prin gradina.
- In primul rand, limpezesc cu atentie cojile de ou si indepartez toate resturile de continut din interior.
- Dupa aceeea, le las sa se usuce bine, rasfirate, cu gura in jos.
- Pentru o vreme, le depozitez in diverse recipiente, intr-un loc bine aerisit. Asta, pana in momentul in care fac o actiune mai ampla de pregatire si aplicare prin gradina.
- Coaja de ou este marunteste cu ajutorul unui blender pana se transforma in pudra . In cazul in care nu avem o masina de maruntit la indemanana, le putem pisa in mojar. Doar ca efortul este mai mare, mai ales daca am strans o cantitate insemnata.
Pudra se aplica in gradina direct pe straturi, inainte sau dupa semanat printre randuri si se incorporeaza la suprafata solului.
Sau, atunci cand facem transplantarea rasadurilor in gradina, putem sa punem sub radacina cate o lingura de pudra din coaja de ou. Rosiile, ardeii sau conopida se vor dezvolta mai frumos daca beneficiaza de acest tratament.
Ori, putem adauga pudra in gramada de compost dupa adaugarea fiecarui strat de substanta vegetala.
Cojile de oua maruntite in bucatele mici si imprastiate printre plante nu sunt deloc pe placul melcilor si altor vietati taratoare ce pot dauna culturilor. Cum, in trecut, am avut ceva necazuri cu limacsii pe straturile de salata, ma voi folosi si de aceasta metoda pentru a-i tine la distanta.
Si astea nu sunt toate formele in care putem utiliza coaja de ou. Voi, ce alte metode ati descoperit?
No Comments