Idei de gradini verticale pentru spatiile mici

Idei de gradini verticale pentru spatiile mici

Nu mai e o noutate faptul ca exista o tendinta a familiilor tinere de a fugi departe de betoanele din orase. Cei mai indrazneti se muta la tara si traiesc din roadele pamantului. Altii, se opresc in localitatile de langa marile orase sau la periferie. Cei din urma se intalnesc adeseori cu preturi foarte ridicate pentru teren si sunt nevoiti sa opteze pentru spatii exterioare mai reduse. Din fericire, avem la indemana cateva variante de gradini verticale daca planuim sa cultivam cate ceva in aceste conditii.

Cum si eu m-am confruntat cu lipsa de spatiu cultivabil, am construit in curte trei modele de gradini pe verticala. Pentru asamblarea lor m-am concentrat sa cheltui cat mai putin si am folosit la maxim materiale reciclabile. Zic ca n-a iesit o treba rea, dar va las si pe voi sa apreciati.

Gradini verticale din resturi de paleti

Gradini verticale pentru capsuni in lazi din scanduri de paleti reciclate

Pentru culturi mari consumatoare de spatiu care se preteaza la cultivarea verticala, cum ar fi capsunii sau salata verde, pot fi confectionate lazi rustice din scanduri de paleti. Acestea pot fi pozitionate langa ziduri sau garduri. Ocupa putin teren la nivelul solului, dar vom castiga pe verticala o suprafata de cultura destul de insemnata.

Gradini verticale suspendate in recipiente reciclate

Gradini verticale suspendate pentru ierburi aromatice in recipiente alimentare reciclate

Pe zidurile libere din curte pot fi asamblate cu costuri reduse suporturi suspendate pentru ghivece si alte recipiente. In acestea pot fi cultivate verdeturi cu inaltime mica (salata, plante aromatice) sau flori curgatoare. Secretul este sa irigam si sa fertilizam constant ghivecele. Altfel, rezervele din sol se vor epuiza rapid, iar plantele vor stagna in crestere.

Gradini suprainaltate peste zonele betonate

Gradini verticale pentru rosii asezate peste zone betonate

Daca spatiul exterior este deja acoperit cu beton si se doreste amenajarea de zone verzi, pot fi construite paturi suprainaltate asezate pe blocuri din ciment. In functie de marimea acestora si de cantitatea de sol pe care o cuprind, aici pot fi cultivate chiar si legume mari consumatoare de substante nutritive, cum ar fi rosiile sau ardeii.

No Comments

Post a Comment