Recoltarea de semințe pentru răsaduri de legume

Recoltarea de semințe pentru răsaduri de legume

Acum ceva vreme, mi se părea obligatoriu ca răsadurile de legume sau flori, să fie cumpărate de la piață. Gândeam că e foarte dificil să crești răsaduri în casă. Dezavantajul răsadurilor de la piață este că, cel puțin pentru legume, nu poți să te bazezi decât pe cuvântul fermierilor că vei obține fructe gustoase. La mine, ideea de a produce răsaduri în casă s-a legat de prima experiență în cultivarea roșiilor. Atunci am avut norocul să cumpăr un răsad de roșii cherry foarte bune la gust și mi-ar fi părut rău să nu mai avem parte de ele. Prin urmare, mi-am făcut curaj și am decis să încerc recoltarea de semințe pentru răsaduri.

Pentru reușita răsadurilor este necesar ca legumele să fie foarte bine coapte în momentul recoltării semințelor. De asemenea, este important ca planta de pe care le culegem să fie sănătoasă, deoarece bolile se transmit prin semințe. Semințele recoltate vor fi viabile 2-3 sezoane; eu am însămânțat anul acesta, cu succes, semințe colectate acum 2 ani.

Pentru recoltarea de semințe pentru răsaduri avem nevoie de:

  • legume bine coapte
  • cuțit
  • pahar din plastic sau sticlă
  • strecurătoare deasă
  • prosoape din hârtie
  • hârtie de copt
  • marker
  • plicuri din hârtie.

Obiectele necesare pentru recoltarea de semințe pentru răsaduri

 

Etapele recoltării de semințe pentru răsaduri

Am ilustrat pentru roșii procesul de recoltare a semințelor pentru răsaduri, dar etapele sunt valabile și pentru castraveți, ardei sau dovlecei.

  • Legumele se taie pe lung.Roșiile sunt secționate vertical pentru recoltarea de semințe pentru răsaduri

 

  • Se scoate cu vârful cuțitului pulpa în care se găsește semințele și se strânge în pahar.Semințele pentru răsaduri sunt scoase din roșie și puse într-un pahar

 

  • Peste amestecul din pahar se adaugă 2 degete de apă curată, se acoperă cu un șervețel și se lasă 2-3 zile să fermenteze. Procesul de fermentare ajută la îndepărtarea pulpei și mărește șansele ca semințele să fie productive.Pulpa cu semințe puse la fermentat în pahar acoperit

 

  • După 2 zile amestecul începe să fiarbă.Amestecul fermentat de pulpă cu semințe pentru răsaduri și văzut de aproape apă

 

  • Se pune amestecul în strecurătoare și se spală sub jet de apă rece.Semințele pentru răsaduri sunt spălate sub jet de apă în strecurătoare

 

  • Semințele se pun pe un prosop de hârtie și se tamponează ușor pentru ca excesul de apă să fie absorbit.Semințe pentru răsaduri tamponate intr-un prosop de hârtie

 

  • Apoi se așează răsfirate pe hârtie de copt și se lasă întinse să se usuce încă 4-5 zile.Semințe pentru răsaduri transferate pe hârtie de copt

 

  • În sfârșit semințele pot fi puse într-un plic din hârtie și stocate într-un loc uscat și răcoros. În cazul în care ați recoltat mai multe soiuri, nu uitați să le etichetați! 🙂Plicul destinat stocării semințelor este etichetat

Desigur, de fiecare dată când recoltăm semințe trebuie să luăm în considerare și neprevăzutul. E posibil ca acestea să nu fie productive. Sau se poate întâmpla ca atunci când avem în grădină mai multe soiuri, acestea să se „corcească”. Practic sămânța capătă prin polenizare caracteristici de la soiurile vecine.

Promit ca, la primăvară, să revin cu vești despre cum am crescut roșii din semințele recoltate în casă.

No Comments

Post a Comment